Nicaragua

Velen denken dat Nicaragua een klein Midden-Amerikaans staatje is op de landrug tussen Noord- en Zuid-Amerika. Het land is echter met 120.000 km² bijna vier keer zo groot als Nederland, al telt het maar 4,8 miljoen inwoners waarvan er ruim 1 miljoen in de hoofdstad Managua wonen.             


 beschermd reservaat in het gebied Rio San Juan in Zuid Nicaragua

Het land heeft een tropisch klimaat en een prachtige natuur. Zo zijn er nog vrijwel ongerepte tropische regenwouden, gebieden met bergen, nog actieve vulkanen en grote meren.

Toeristisch is het land in opkomst. Weliswaar en gelukkig kent het land geen massatoerisme, maar meer en meer weten met name backpackers het land te vinden. Veelal is een bezoek aan het land een onderdeel van een reis naar andere Midden Amerikaanse landen, zoals Costa Rica.

              

 

                                                                              
                 

Naast natuurgeweld is het land geteisterd door politiek geweld.
De onderdrukking door de dictator Somosa heeft geleid tot een revolutie, welke uiteindelijk in 1979 werd gewonnen door de Sanindinisten.
De Sandinisten stonden een socialistische staat voor, waarmee de V.S. niet blij was. Later hebben de Sandinisten de verkiezingen verloren en was er een conservatieve / conservatieve-liberale regering. Eind 2006 hebben de Sandinisten (FSLN) echter de verkiezingen weer gewonnen en zijn zij wederom de grootste regerende partij.
Ten tijde van de revoluties was Nederland één van de weinige landen die zich het lot van de Nicaraguanen aantrok. De Nicaragua comités waren in deze periode erg actief. Ook zijn er veel stedenbanden ontstaan, waaronder de stedenband Tilburg - Matagalpa (S.S.T.N.)
Nu is de betrokkenheid vanuit Nederland en zeker ook andere landen een stuk minder.

Nicaragua is een straatarm land geworden met een grote werkloosheid en veel verpauperde steden en dorpen. Ook van de infrastructuur is weinig over. De huidige situatie in het land maken dat Nicaragua weer verdeeld is in pro en contra het huidige regime.  De teleurstelling in de repressie vanuit de regering, met als president Daniel Ortega is groot en verscheurt het land.