PROJECTVRAGEN

Familias Especiales in Matagalpa wil nog veel meer ondersteuning geven, dan ze nu al doen. Hieronder zijn een aantal projectvragen te lezen, die aan ons vanuit familiasespeciales Matagalpa zijn voorgelegd. Graag zouden wij deze projectvragen (verder) willen realiseren. Daarvoor hebben we uw steun nodig. Bij ''U kunt helpen" kunt u lezen, hoe u uw bijdrage aan ons kunt overmaken. 

projectvragen: watervaten en wasbakken

Een watervat voor $ 26 en / of een wasbak voor $ 50 voor een gezin met een kind met een beperking in Matagalpa, Nicaragua. 

                  

wasbakken
In de huisjes van gezinnen met een kind met een beperking in de krottenwijken van Matagalpa is bijna nooit iets van een wasbak. Met teiltjes, bakjes water in het midden van hun huisje wassen mensen zich nu, wassen ze hun kookgerei af en wassen ze hun kleding. Dit is onhygienisch. Hier komen ook muggen op af met alle gevolgen van dien. Betonnen wasbakken, die net even buiten het huisje worden geplaatst zou een uitkomst zijn. Dit geeft vrouwen ook de mogelijkheid om te wassen voor anderen, waardoor ze wat geld kunnen verdienen. De kosten zijn ongeveer $ 50 per wasbak. Er zijn ongeveer 30 gezinnen, waar we nu graag een wasbak aan zouden willen geven. 

Stichting Prisma heeft €750 ter beschikking gesteld voor de projectvraag ''wasbakken''. Vanuit geld van onze donateurs hebben wij dit bedrag aangevuld tot € 1250 en overgemaakt aan Matagalpa, voor de aanschaf van wasbakken voor gezinnen. 

watervaten
Het is het droge seizoen in Nicaragua. Er valt dan veel minder regen, zodat het moeilijker is om aan water tekomen. In veel krottenwijken is geen watervoorziening. Als mensen een watervaat hebben, kunnen ze daarin het water verzamelen, wat een stuk scheelt.
De kosten zijn ongeveer $ 26 per watervat. Er zijn ongeveer 50 gezinnen waar we nu graag een watervat aan zouden willen geven.

Op 8 mei is $ 1.000 overgemaakt aan Familias Especiales in Nicaragua voor de aanschaf van zo'n 40 watervaten. Dit dankzij de bijdragen van onze donateurs! Een heel mooi begin van de start van deze actie. 

projectvraag: betonnen vloeren

De meeste hutjes in de krottenwijken van Matagalpa hebben geen vloer. De constructie van de hutjes is zo op de aarde gezet. Als het regent verandert die aarde in modder, waar alles in wegzakt. Dat is onleefbaar, zeker als je een kind met een lichamelijke beperking hebt.

Drie jaar geleden hebben wij geld gegeven om in een aantal hutjes betonnen vloeren aan te brengen. Ook dit jaar hebben we geld geschonken voor betonnen vloeren.
      
                                                               betonnen vloeren in plaats van modder 
 
We hebben hiervoor $ 2.000 overgemaakt, voldoende voor vijf betonnen vloeren. Helpt u ons om nog meer hutjes te voorzien van betonnen vloeren? 

projectvraag: oventjes voor huisjes in de krottenwijken

In de huisjes van de gezinnen met een kind met een beperking wordt meestal gekookt op houtvuurtjes binnen in de huisjes. Dit geeft veel rookoverlast en is schadelijk voor de gezondheid van de vaak toch al kwetsbare kinderen. 

     
Donateurs van Los Amigos de las Familias Especiales hebben het mogelijk gemaakt om voor 10 gezinnen een oventje te kopen, wat een rookafvoer naar buiten heeft. Het begin van een hele goede verbetering van het leefklimaat van de gezinnen. 

Er zijn nu veel gezinnen, die een oventje nodig hebben. Wij hebben een aantal gezinnen hiermee al geholpen. Een oventje kost, inclusief vervoer en plaatsing ongeveer € 150. Kunt u ons helpen nog meer gezinnen een oventje te geven?

 

projectvraag: voedselpakketten voor gezinnen

Familiasespeciales.nl ondersteunt de werkzaamheden in Matagalpa al ruim 16 jaar. Er is daar nu sprake van een groot voedseltekort vanwege mislukte oogsten. Familiasespeciales.nl heeft pas geld overgemaakt voor voedselpakketten voor 200 gezinnen, om de ergste nood te stillen. Tijdens het in april 2016 gehouden werkbezoek is duidelijk geworden dat deze ondersteuning zal moeten worden gecontinueerd. Eén voedselpakket kost € 10.

 
                                                   klaarmaken voedselpakketten in Matagalpa

projectvraag: de voedselwoestijn 

Er zijn vijf krottenwijken aan de rand van Matagalpa, waar mensen naar toe zijn verhuisd na een periode van overstromingen. Dit zijn de meest ''armzalige'' krottenwijken van Matagalpa. Er is geen watervoorziening en geen elektriciteit. Familias Especiales heeft een servicecentrum in één van deze krottenwijken met groepsruimten, een tuin en een waranda. In dit centrum hebben we wel een watervoorziening kunnen realiseren.
De vijf krottenwijken zijn ver van de lokale markten. Er zijn een aantal winkeltjes in de buurt, waar men de boodschappen kan doen. Hier is echter alleen ''junkfood'' en ongezonde frisdrank te koop. Men leeft daar, als het ware, in een voedselwoestijn.

Familias Especiales wil starten met het verbouwen van eigen groenten en fruit en een kleine boerenmarkt, waar mensen, dichtbij, goedkoop gezonde voeding kunnen kopen. Voor de start van het project is een bedrag nodig van $ 2.500. Hierna zullen de maandelijkse kosten $ 470 bedragen.